2013. március 8., péntek

Márciusi témák: március 8. és április 2. között

A márciusi blogbejegyzésekre nyelvtanjegyet fognak kapni.Ezért most a következő változtatások lesznek az eddigiekhez képest:
- minimum 1 téma "nyelvtanos" legyen
(- minimum 2 téma az általam ajánlottakból legyen (ez eddig is így volt))

- az összesen 3 elkészítendő blogbejegyzés mindegyikében az összes igekötős igét, szerkezetet kérem kiemelni (vastagítva vagy más színnel), és természetesen ezek írásmódja feleljen meg a helyesírás szabályainak. Ha ez nem teljesül (nincs kiemelve és/vagy rossz a helyesírás), akkor a bejegyzés nem felel meg az elvárásoknak, tehát nem kap rá pontot az értékelés 3. sorában. A jeleshez tehát ez kell.
- Ha az osztálytársak által írt bejegyzésekhez megjegyzést fűznek, és az kellő terjedelműre sikerül, azt is át lehet másolni a saját bejegyzésekhez a blogjukba, s lehet ez a saját téma vagy akár egy plusz bejegyzés. Ha mondjuk ez lenne a 3. bejegyzésük, tehát nem plusz, akkor ne feledjék itt se el az igekötős szerkezetek kiemelését! Plusz bejegyzéseknél ezt nem kérem.
Segítségképpen ezen a szövegen megmutattam, hogyan kell kiemelni az igekötős szerkezeteket.

Témák:

1. (nyelvtanos): Van-e közünk az ómagyar szövegekhez?
2. (nyelvtanos): Egybeírás? Különírás? Egyáltalán: mennyire fontos a helyesírás?
3. (nyelvtanos): A helyesírás reformja. Ebben a cikkben szerepel néhány olyan változás, ami nemsokára életbe lép a magyar helyesírásban. A cikk elolvasása után írja meg néhányról a véleményét!
4. Kritika, vélemény a Rózsa neve c. filmről (egy-két dolognak szabad utánanézni...)
5. Kis bűnök, nagy bűnök - a középkorban, Danténél, ma, ill. a maga értékrendjében. Mi számít komoly bűnnek, mi nem?
6. Bűn és büntetés. Milyen a jó, a hatásos büntetés? Ebben a cikkben érdekes felfogását találja az igazságszolgáltatásnak - merőben eltér Dante elképzeléseitől... Mi a véleménye Dante ítéleteiről, mi a véleménye az alternatív büntetésekről? 


Határidő: április 2. este 8 óra.

2 megjegyzés:

  1. Tanárnő, mi a helyzet az igékből képzett más szavakkal? Például: elváltozás. Ezeket is ki kell emelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István, jogos kérdés, de nem ragaszkodom a képzett alakok kiemeléséhez, mert általában nem jelentenek helyesírási problémát. Az én szövegemben sem emeltem ki (pl. bejegyzés). De ha mégis kiemeli bárki, nem lesz hiba.

      Törlés